sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Ce sunt luminile de conducere

Luminile de conducere sunt lampi de pe partea din fata a unui vehicul care se transforma automat atunci când vehiculul este pornit şi de şedere (pozitie) pe atâta timp cât motorul este pornit. Luminile de conducere nu funcţionează la acelaşi nivel de luminozitate ca farurile cu fascicule lungi. Trebuie mentionat ca luminile de drum permanente sau DRLs, ele au fost introduse pe scara larga pe mai multe marci si modele de vehicule la inceputul anilor 1990. In mai multe tari europene, au legi cu privire la obligativitatea folosirii a lumini de drum permanente in afara oraselor.

O lampa de conducere DRL este un dispozitiv de iluminat auto de pe partea din fata a unui autovehicul functional, instalat în perechi, cu pornire in mod automat atunci cand vehiculul este in miscare, cu proiector de de lumina alba, galbena sau chihlimbar pentru creşterea vizibilitatii a vehiculului in conditii de vara.

Desi proiectarea si utilizarea luminilor de conducere a fost centrul unor controverse, studiile efectuate de Institutul pentru Asigurarea Sigurantei Rutiere si institutiile similare au constatat ca utilizarea de lumini de drum permanente este foarte eficient la prevenirea accidentelor in timpul zilei prin creşterea vizibilitatii a vehiculelor. Cu toate acestea, multi oameni sustin ca utilizarea luminilor de conducere creste cheltuielile de combustibil si creeaza potentialul de a neglija actionarea manuala a vehiculului lumini pe timp de noapte.

Cresterea cheltuielilor de combustibil in timp este o preocupare legitima, totusi acest cost minim nu este semnificativ fata de beneficiile primite. Cu toate acestea, multi soferi de vehicule cu lumini de drum permanente uita sa porneasca manual luminile lor pe timp de noapte. Pentru ca luminile de drum permanente sunt standard pe cele mai multe vehicule si isi desfasoara activitatea numai la partea din fata a masinii, nu si in spate, uitarea luminii de noapte poate fi o problema periculoasa.

Pentru o siguranta cat mai mare, aproape fiecare marca si model de autoturism, camioneta, masina utilitara si SUV-ul acum vine standard cu lampi cu lumini de conducere. General Motors, precum si alti retaileri, ofera kituri de reechipare pentru vehiculele mai vechi care nu au lampi cu lumini de drum permanente. In timp ce DRL sunt proiectate pentru pornire automata, soferii trebuie sa isi asume in continuare responsabilitatea de a porni luminile lor in timpul conducerii pe timp de noapte si in vreme meteorologica nefavorabila care crează vizibilitate redusă.

In functie de regulamentele in vigoare si echiparea vehiculului, funcţia de lampi cu iluminare in timpul zilei pot fi puse in aplicare prin utilizarea a unor lampi specifice, prin utilizarea de lampi de faza scurta sau lampi de ceata la intensitate maxima sau redusa, prin utilizarea farurile de mare intensitate sau cele de intensitate redusa, lampa cu lumina de intalnire sau de ardere constanta de functionare a semnalelor Puteti utiliza orice combinatie pentru a crea lumina de conducere zilei