joi, 14 februarie 2013

Ce sunt proiectoarele de ceata



Rolul proiectoarelor de ceata este sa ne inlesneasca circulatia cu masina in conditii meteorologice extreme, pe timp de ceata. Acestea sunt fixate in partea de jos a barelor de protectie ale masinii tocmai pentru a da o lumina difuza orientata catre carosabil. Fascicolul de lumina difuz reuseste sa patrunda prin ceata si sa lumineze drumul.

Proiectoarele de ceata pot fi folosite impreuna cu farurile, cu faza scurta pentru ca in fond aceste tipuri de proiectoare sunt aditionale. Lumina difuza functioneaza pe distante scurte si de aceea e indicat sa fie folosita doar cand e ceata.

Oricum, pe timp de ceata trebuie sa reducem viteza de circulatie asa ca nu e o problema ca proiectoarele de ceata au bataie scurta. Farurile obisnuite trebuie sa lumineze la distanta mare dar aceasta iluminare intensa nu ajuta sa ne orientam in ceata tocmai pentru ca in aceste conditii extreme avem nevoie sa vedem ceea ce se petrece in imediata apropiere a masinii si nu undeva in departare.
Aceste proiectoare de ceata sunt gandite tocmai ca sa fim in afara oricarui pericol pe timp de ceata. De aceea ele nu trebuie sa dea o lumina mai puternica decat farurile, rolul lor e sa ofere acea lumina difuza, orientata spre carosabil si patrunzand prin si sub ceata sa ne ofere detalii din aproape in aproape despre drumul pe care-l parcurgem.

Constructia, precum si modul de functionare al proiectoarelor de ceata ne arata exact pentru ce au fost acestea proiectate si asamblate.  Pentru vederea din masina la distante scurte, pe timp de ceata. In conditii meteorologice normale nu e indicat sa pornim proiectoarele de ceata pentru ca ne-ar ingreuna deplasarea si i-ar deranja si pe ceilalti participanti la trafic.
Exista si sanctiuni care se aplica conducatorilor auto care voit sau din greseala circula cu proiectoarele de ceata pornite atunci cand conditiile meteorologice nu cer acest lucru. Asa ca este mai bine sa evitam neplacerile inutile si sa ne vedem mai departe, linistiti, de drum.