vineri, 7 octombrie 2011

Ce sunt proiectoarele de ceata

Lumini de ceata sunt proiectoarele de ceata montate pe partea din fata sau bara de protectie unei masini sau camion, care ajuta la vizibilitatea in condiţii de ceata sau conditii de vizibilitate redusa. Ei vin intr-o varietate de culori si intensitati, dar vehiculele practic toate acestea au, si asistenţa lor poate fi cruciala pentru navigaţie in vreme rea.
 In mod normal luminile de ceata sunt galbene, culoare care nu a fost aleasa la intamplare. Este de stiut ca ele trebuie sa fie o lumina de o singura culoare, si nu lumina alba, pentru a minimiza dispersia, cand lumina se loveste de vapori de apa si se imprastie in directii diferite. Lampi cu lumina rosie putea fi o alegere foarte buna insa ea are deja o imagine foarte importanta in mintea conducatorilor auto, si anume este asociat cu lumina de avertizare in cazul opririi vehicolului.
De aceea s-a ales galbenul datorita lungimii de unda a luminii vizibile.Un alt motiv pentru care s-a ales este ca aceasta culoare galbena in mintea conducatorilor auto este asociat cu prudenta, lumina galbena de la proiector ceata este utilizat pentru a atrage atentia conducatorului auto sa conduca cu prudenta ce ce este nevoie in cazul conducerii in vreme rea.
Mai nou au aparut proiectoarele de ceata cu lumini halogen, care permite arderea la temperaturi mult mai ridicate decat proiectoarele auto traditionale, si totodata o durata de viata mult mai lunga si au un fascicul mai restrans decat lampile normale. O parte din aceste proiectoare halogen de ceata apartin de o categorie speciale numite lampi cu descarcare. Acest tip de proiector halogen are o culoare mai speciala, spre albastru sau violaceu care le face distinctive fata de proiectoarele de ceata traditionale.