miercuri, 12 ianuarie 2022

5 simptome de defectiune usoara ale cutiei de viteze

Simptomele de defectiune sunt mici semnale pe care le primim de la vehicul ca ceva nu functioneaza cum trebuie. Cand apar simtomele de defectiune ale cutiei de viteze sursa problemei exista deja, dar o data remediata, ne poate scuti de defectiuni grave.

In cazul in care apar simptome de defectiune, acestea trebuie rezolvate inainte ca problemele sa se agraveze. O vizita la un service reparatii camioane ne poate scutii de foarte multe probleme ulterioare.

Dar hai sa vedem cele 5 simptome de defectiune usoara ale cutiei de viteze:

1. Intra greu in viteze

Cea mai simpla defectiune pe care o putem intalni in aceasta problema este calitatea slaba a uleiului sau uzura lui. Prin simpla schimbare a uleiului se poate remedia problema.

Daca schimbarea uleiului nu rezolva situatia, atunci trebuie vazuta starea rulmentilor axului principal. O alta problema poate fi timoneria, un element mecanic relativ simplu care face schimbarea treptelor.

2. Sare din viteza

Poate semnaliza defectiunea pinioanelor din cutie ceea ce necesita o reparatie mai amanuntita. In acest caz desfacerea cutiei este obligatorie si pinioanele trebuie verificate si cele deteriorate schimbate.

3. Blocarea cutiei in viteza

Blocarea cutiei poate avea mai multe motive. De la cea mai simpla problema, nivelul scazut al uleiului pana la defectiunea angrenajului.

Daca nivelul uleiului este scazut sau are calitate slaba, creste frictiunea dintre piese si implicit temperatura de lucru. Aceasta duce la calirea pinioanelor care devin casabile.

4. Nu intra in viteze

In cel mai bun caz timoneria este problema. De multe ori cand suspectam defectiunea cutiei, de fapt este o problema mult mai mica si se poate rezolva mult mai usor.

5. Curge uleiul din cutie

Daca observam pata de ulei sub vehicul, este posibil ca aceasta sa vina din cutie. In acest caz trebuie verificate garniturile, sa nu curga uleiul pe langa ele.

Cea mai usoara problema este sa curga pe langa garnituri. Un alt motiv ar putea fi carcasa sparta sau fisurata a cutiei. Daca este asa, atunci trebuie schimbata carcasa.

De ce se strica cutia de viteze?

Simptomele de defectiune apar cand deja exista unele probleme mai mici sau mai mari. Cu o intretinere regulata a cutiei de viteze putem insa prelungi durata de viata a acesteia.

Cele mai multe probleme vin de la calitatea uleiul din cutie. Acesta poate fi de slaba calitate sau prea vechi ceea ce duce la o uzura accentuata a pieselor de schimb.

Pentru o functionare corecta a cutiei de viteze, aceasta trebuie sa functioneze in ea cu ulei de calitate, intr-o cantitate potrivita. Nu este bine sa fie nici prea putin ulei, nici prea mult.

Daca este prea putin ulei, nu mai ofera ungerea suficienta a pieselor in timpul lucrului. Daca este prea mult ulei in cutie, acesta va crea spuma, ceea ce nu mai asigura ungerea necesara a pieselor si duce la o temperatura de lucru crescuta.

Se vede clar ca lichidul de transmisie are o importanta deosebita in functionarea mecanismului sistemului de transmisie. Protejeaza si raceste mecanismul, asigurand astfel functionarea corecta a acestuia.